Bakan Karaismailoğlu: İlk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A 2023’te fırlatılacak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, teknoloji dünyasında özellikle bilgi ve bağlantı teknolojilerinde hızlı değişimler yaşanırken, Türkiye’de yeni çalışma ve sistemlerin geliştirilerek kullanıma sunulduğunu belirtti.
Farklı bilgileri gerçek zamanlı olarak işleyip analiz etme yeteneğine sahip olan, nesnelerin internete bağlı olduğu, günümüzde internete bağlı olan orta makine iletişimi (M2M) ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojilerin yaygın olarak kullanıldığına vurgu yapan Karaismailoğlu, “Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde teknolojiyi sadece kullanan değil üreten bir ülke olma hedefimiz doğrultusunda yerli ve milli çözümlerle dijital yüzyıla adım atacağız.” terimleri kullandı.
Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yerli üretim çalışmalarına hız verdikleri 5G teknolojisinde 2023 yılında değerli bir atılım yapmayı hedeflediklerini belirterek, “5G teknolojisi ile daha hızlı, daha düşük gecikmeli ve daha yüksek kapasitede mobil internet hizmeti olacak. kullanılacak.” söz konusu.
Söz konusu teknoloji ile makineden makineye ve nesnelerin interneti cihazları yönetecek akıllı bir iletişim ağı oluşturulacağına işaret eden Karaismailoğlu, şöyle konuştu:
“Bu kapsamda 5G, tüm kuşak bantlarını bütünleyici olarak orta, verimli ve uyumlu bir şekilde tüm kuşak bantlarını kullanabilen teknolojik ilerleme sağlayacaktır. Bilgi ve bağlantı teknolojilerinin sıklıkla kullanıldığı alanlardan biri olan akıllı ulaşım sistemleri, Ayrıca 5G sayesinde daha hızlı ve verimli çözümlere ulaşılıyor.Bu kapsamda telekomünikasyon, elektronik ve bilgisayar teknolojileri ulaşım kolu ile entegre olurken, konum belirleme, haberleşme ve haritalama gibi sistemlerin entegre çalışması uygulamaların kalitesini ve hızını artıracak. akıllı ulaşım sistemlerinde kullanılmaktadır.
Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu uzaydaki yerini alacak
Bakan Karaismailoğlu, Türksat 6A’nın üretim ve testlerinin TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde devam ettiğini vurgulayarak, projenin mühendislik modelinin tüm entegrasyon ve test faaliyetlerinin 2022 Ağustos ayı itibarıyla tamamlandığını söyledi.
Mühendislik modelinden elde edilen tecrübelerin entegrasyon ve test faaliyetleri devam eden uçuş modeli çalışmalarına aktarıldığını ifade eden Karaismailoğlu, Türksat 6A fırlatma hizmetlerinin tedarikine ilişkin sözleşmenin Space X firması ile Temmuz 2021’de imzalandığını hatırlatarak, sözleşmeye uyum Türksat tarafından yapılmıştır.
Karaismailoğlu, Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasına girmesini sağlayacak ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’yı 2023 yılında uzaya göndermeyi planladıklarını bildirdi.
Milli Elektrikli Tren Seti Projesi
Önümüzdeki yıldan itibaren Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilmesi hedeflenen Milli Elektrikli Tren Seti üretiminin TÜRASAŞ’ın fabrikasında devam ettiğini anlatan Karaismailoğlu, “Milli Elektrikli Tren Setimizin üretimi kapsamında, saatte 160 kilometre hıza uygun prototipin montaj ve fabrika testleri tamamlandı.” söz konusu.
Karaismailoğlu, ilk prototipin sertifikasyon sürecinin devam ettiğini ve bu yıl içinde 2 setin TCDD Taşımacılık AŞ’ye teslim edileceğini bildirdi. 2023-2025’te 19 set üretileceğine işaret eden Karaismailoğlu, “Yerli oranın prototip seride yüzde 65, seri üretimde yüzde 75 olması hedefleniyor.” dedi.
Söz konusu tren setlerinin hızlı tren hatlarında kullanılmak üzere gerekli tasarım değişikliklerini yaparak saatte 225 kilometre hıza ulaşabilen Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi’ni hayata geçirmeyi hedeflediklerinin altını çizen proje kapsamında geliştirilen altyapı ve yetkinlikten yararlanan Karaismailoğlu, “Milli Elektrikli Yüksek Hızlı Tren Seti Projesi de hayata geçirilecek. 2023 yılında prototip üretimine başlayıp teslim etmeyi hedefliyoruz. seri üretim kapsamında 2024 ve 2025 yıllarında toplam 8 set olacak” dedi.
İlk yerli metro da gelecek yıl raylara inecek
Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda 7000’den fazla şehiriçi raylı sistem aracına ihtiyaç duyacağının öngörüldüğünü belirterek, bu büyüklükteki şehiriçi raylı sistem araçları ihtiyacının yerli olarak üretilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Bu kapsamda Gebze-Darıca Metro Hattı’nda kullanılacak Türkiye’nin ilk yerli metro setinin 2023’ün ilk çeyreğinde bakanlığa teslim edileceğine işaret eden Karaismailoğlu, sürücüsüz, yüksek- teknoloji metro projesi
Ayrıca prototip araç üretimi devam eden Milli Banliyö Tren Setini önümüzdeki yıl içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini belirten Karaismailoğlu, “Milli Banliyö Set Projemizde elde edilen kazanımlarla GAZİRAY Projesi kapsamında 8 set teslim edilecek. 2024-2025’te Gaziantep Büyükşehir Belediyesi için.” söz konusu.