Haber

Kayseri Ziraat Odası İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Güneş: “Çiçek açan meyveleri soğuk vurdu”

Kayseri Ziraat Odası İl Uyum Meclis Başkanı Güneş: “Çiçek açan meyveleri soğuk vurdu”

Yeşilhisar’da, Yahyalı’da, Kocasinan’da kayısı kalmadı.

KAYSERİ – Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, kentte son 15 gündür yağan yağmurun çiftçileri sevindirdiğini söyledi. Güneş ayrıca, geçen hafta havaların soğuması nedeniyle kayısının donduğunu, Yeşilhisar, Yahyalı ve Kocasinan’da kayısının kalmadığını da bildirdi.

Kayseri’de son 15 günde yağan yağmurlar çiftçileri sevindirdi. Arazinin umdukları yağmuru aldığını kaydeden Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş; “Kayseri’de çok şükür 15 gündür güzel yağışlar var. Çiftçilerimiz bu yağışlardan memnun. Barajların doluluk oranları giderek artıyor. Beklediğimiz ve beklediğimiz yağmur geldi. Çiftçi gübresini atıp yoluna devam ediyor. Yağışlardan dolayı bir sıkıntımız yok” dedi.

“Yeşilhisar’da, Yahyalı’da, Kocasinan’da kayısı kalmadı”

Baharın erken gelmesi nedeniyle çiçek açan kayısı ağaçlarını donların vurduğunun altını çizen Başkan Güneş; “Bahar erken geldi. Kayısılar bu yüzden erken açtı. Özellikle Yeşilhisar, Yahyalı ve Kocasinan yörelerinde açan meyveler soğuktu. Tabi bahçecilik yapanlar ve ticari amaçla bu işi yapanlar bunun için sigorta yaptırıyorlar. Sigortadan yararlanıyorlar.Sigortası olmayan yararlanamıyor.Bu yörelerde kayısı nerdeyse tükendi.Havalar soğudu.Diğer taraftan mahsullerimiz zarar görmedi.Soğuktan etkilenmedik. hava tam istediğimiz gibi gidiyor.İnşallah bundan sonra da nisan yağmurları devam eder.Çiftçimiz zaten bu yağışları bekliyordu.Mart başı gibi bir kuraklık.Biz endişelendik. Ancak son 15 gündür yağışlar keyifli. Umarım herhangi bir mağduriyet yaşamayız” dedi.

“Çiftçi üretimde rastgele düşünceler yaşamıyor”

Çiftçilerin ekin ekmeye başladığını da sözlerine ekleyen Başkan Abdulkadir Güneş; “Çiftçilerimiz çalışmalarını dikmeye başladı. Özellikle bahar aylarında ekilecek olan çalışmalarda nohut, mercimek, yazlık arpa, aspir, ayçiçeği ve pancar ekimlerine başladık. Yağışlardan dolayı bir medyum verdik. .Kıymetli olan üretmektir.Çiftçilerimizin üretimde bir sıkıntısı yok.Çalışmalarımız çok şükür para kazanıyor.Bizim bu konuda bir sıkıntımız yok.Devletimizin verdiği katkı payları zamanında ödeniyor.Çiftçilerimiz Takviyelerini tamamen aldılar. Et fiyatları biraz yüksek. Yetiştiricilerimiz bu fiyatlardan para kazanıyor ama tekrar değiştirince çok masraf oluyor. Bu biraz zahmetli. Hayvan yerine hayvan koysak mı?” diye düşünüyorlar. Doğru mu? Bu konuda tereddütlüler. Umarım iyileşir. Üretmeye devam edeceğiz. Devlet için, millet için, Türkiye’nin dışa bağımlı kalmaması için üretmeye devam edeceğiz. 2023 yılının çiftçilerimize büyük rahmetler getiren bir yıl olmasını temenni ediyorum. Beklentimiz bu” dedi.

sariyer-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu